Składniki: - kilka małych marchewek ( lub 2-3 średnie) - kleik ryżowy - 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła - woda
Sposób przygotowania: Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik (tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.
2.Kleik z brokuł
Składniki: - kilka różyczek brokuła - woda - kleik ryżowy
Sposób przygotowania: Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować i dodać kleik ryżowy.
3.Zupa jarzynowa
Składniki: - jeden mały ziemniak - 1/2 małej marchewki - 1/4 korzenia pietruszki - por - seler - łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego bądź masła - 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego - 150-200ml wody
Sposób przygotowania: Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.
4.Zupka jarzynowa z mlekiem modyfikowanym
Składniki: - 1/2 marchewki - średni ziemniak - łyżeczka kleiku ryżowego - 60 ml mleka modyfikowanego
Sposób przygotowania: Jarzyny pokroić w kostkę i wrzucić do wrzącej wody. Gotować ok. 20 minut. Następnie przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Dodać łyżeczkę kleiku i ponownie zagotować. Przygotować 60 ml mleka zmodyfikowanego wg przepisu. Wszystko razem wymieszać.
Sposób przygotowania: Warzywa obrać pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać ryż i masło. Wszystko gotować ok. 30min. Calość przetrzeć lub zmiksować.
Sposób przygotowania: Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania, podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Sposób przygotowania: Ugotować marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.
10.Mus jabłkowy
Składniki: - 1 duże słodko-kwaśne jabłko - sok jabłkowy klarowny - kleik ryżowy
Sposób przygotowania: Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.
11.Zupa z cukinii
Składniki: - 5 marchewek - ziemniak - kilka plasterków cukinii - kasza jaglana - kawałeczek piersi z indyka - natka selera - natka pietruszki - por
Sposób przygotowania: Ugotować na maśle 5 marchewek, 1 ziemniaka i pod koniec gotowania dodać kilka plasterków cukinii. Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu gotować aż napęcznieje. W innym garnku gotować pierś z indyka razem z natką selera i pietruszki oraz porem. Po zmieleniu warzyw możemy zrobić dwie zupki- mięsną i bezmięsną. Cukinia nadaje potrawom słodkawego smaku.
Sposób przygotowania: Żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej się wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy.
Sposób przygotowania: Miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.
14. Sok marchewkowo-jabłkowy
Składniki: - średnia marchew - średnie jabłko
Sposób przygotowania: Marchew i jabłko myjemy, obieramy i płuczemy. Ścieramy na tarce. Wyciskamy sok na sitku pogrążonym w szklance.
15. Pierwsza zupka marchewkowa
Składniki: - 1 średniej marchwi (60g) - mały ziemniak (30g) - łyżeczka oliwy lub świeżego masła - 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego - 100 g wody (1 porcja = 150 g)
Sposób przygotowania: Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.
16. Zupa marchewkowa z mlekiem modyfikowanym
Składniki: - 1 małej marchwi (50g) - średni ziemniak (70g) - łyżeczka kiełku ryżowego - 60g mleka modyfikowanego następnego - 60 ml wody(1 porcja = 180 g)
Sposób przygotowania: Warzywa po umyciu i obraniu kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do wrzątku i gotujemy ok. 20 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy kleik i zagotowujemy mieszając. Przygotowujemy mleko. Zmiksowane warzywa dokładnie mieszamy z mlekiem modyfikowanym i podgrzewamy zupę. Przed podaniem należy sprawdzić temperaturę.
17.Bezmleczna papka ryżowa
Składniki: - 10 gr płatków ryżowych - 100 ml wody - 100 gr łagodnego jabłka - łyżka masła
Sposób przygotowania: W garnuszku zagotuj wodę. Jabłko cienko obierz i drobno pokrój. Na wrzątek wrzuć jabłko i płatki ryżowe. Zagotuj dodaj masło wymieszaj i całość zmiksuj.
18.Przecier z dynii
Składniki: - 1 filiżanka pokrojonego w drobną kostkę miąższu dyni - 3 łyżki wody
Sposób przygotowania: Miąższ dyni zalej w garnuszku trzema łyżkami wrzącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 5 minut). Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.
19.Budyń mleczny
Składniki: - 180 ml mleka modyfikowanego - 8 g maki ziemniaczanej
Sposób przygotowania: Mleko wymieszaj z mąką, gotuj cały czas mieszając. Można dodać starte jabłko.
20.Sok z jabłek
Składniki: - świeże, dojrzałe jabłko
Sposób przygotowania: Dojrzałe, słodkie, soczyste jabłko umyj dokładnie pod bieżącą wodą, obierz starannie ze skórki i sparz wrzątkiem. Następnie zetrzyj owoc na drobnej tarce. Startą papkę przełóż do sitka i łyżeczką spróbuj wycisnąć świeży soczek. Podawaj maluchowi zaraz po przygotowaniu.
Sposób przygotowania: Ryż i kaszę gotować osobno w nieosolonej wodzie. Owoce opłukać. Z brzoskwini i winogrona usunąć pestki i obrać skórkę. Owoce i cukier zmiksować na papkę. Ryż wymieszać z kaszą i nałożyć na spód miseczki. Na górę nałożyć owocową papkę lub wymieszać ze spodnią warstwą. Posypać wiórkami kokosowymi i polać sokiem z pomarańczą. Podawać od razu.
22.Piertuszka z brokułami
Składniki: - 225g pietruszki - 115g brokułów - 300ml mieszanki mlecznej lub wody
Sposób przygotowania: Pietruszkę wrzucamy do rondla dodajemy mleko, doprowadzamy do wrzenia a następnie przykrywamy i gotujemy ok. 10min. na wolnym ogniu. Dodajemy brokuły i gotujemy przez następne 10 min., aż warzywa będą miękkie. Miksujemy lub przecieramy przez sito. Objętość: 600ml.
23.Zupa kalafiorowa
Składniki: - pół piersi z kurczaka - 1 ziemniaczek - 1 marchewka - pół pietruszki - kawałeczek selera - kawałeczek pora - różyczka kalafiora
Sposób przygotowania: Dokładnie umyć pierś, pokroić i wrzucić do gotującej się wody. Obrać warzywa, umyć i drobno pokroić, wrzucić do mięska. Gotować, aż będą miękkie. Przestudzić zupkę i dokładnie zmiksować. Podawać dziecku w temperaturze letniej.