Przepsy po 5mc.
  1.Marchewkowy kleik

Sk³adniki:
- kilka ma³ych marchewek ( lub 2-3 ¶rednie)
- kleik ry¿owy
- 1 ³y¿eczka oliwy z oliwek lub mas³a
- woda

Sposób przygotowania:
Ugotowaæ obran± marchew w niewielkiej ilo¶ci wody, zmiksowaæ lub przetrzeæ przez sitko. Dodaæ kleik (tyle by uzyskaæ po¿±dan± konsystencjê), wymieszaæ, podgrzaæ i dodaæ mas³o lub oliwê.

2.Kleik z broku³

Sk³adniki:
- kilka ró¿yczek broku³a
- woda
- kleik ry¿owy

Sposób przygotowania:
Ugotowaæ broku³y do miêkko¶ci, zmiksowaæ i dodaæ kleik ry¿owy.

3.Zupa jarzynowa

Sk³adniki:
- jeden ma³y ziemniak
- 1/2 ma³ej marchewki
- 1/4 korzenia pietruszki
- por
- seler
- ³y¿eczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego b±d¼ mas³a
- 2 p³askie ³y¿eczki kleiku ry¿owego
- 150-200ml wody

Sposób przygotowania:
Ugotowaæ wyszorowany ziemniak w ³upince, a osobno ugotowaæ marchew, por wraz z selerem i pietruszk±. Zmiksowaæ jarzyny wraz z wod± z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagê¶ciæ kleikiem dodaæ oliwê lub mas³o i podgrzaæ mieszaj±c by sk³adniki dobrze siê po³±czy³y.

4.Zupka jarzynowa z mlekiem modyfikowanym

Sk³adniki:
- 1/2 marchewki
- ¶redni ziemniak
- ³y¿eczka kleiku ry¿owego
- 60 ml mleka modyfikowanego

Sposób przygotowania:
Jarzyny pokroiæ w kostkê i wrzuciæ do wrz±cej wody. Gotowaæ ok. 20 minut. Nastêpnie przetrzeæ przez sitko lub zmiksowaæ. Dodaæ ³y¿eczkê kleiku i ponownie zagotowaæ. Przygotowaæ 60 ml mleka zmodyfikowanego wg przepisu. Wszystko razem wymieszaæ.

5.Zupka jarzynowa z ry¿em

Sk³adniki:
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 ³y¿eczka ry¿u
- trochê pietruszki
- ³y¿eczka mas³a
- ewentualnie ¿ó³tko

Sposób przygotowania:
Warzywa obraæ pokroiæ w kostkê, zalaæ wod± i gotowaæ. Dodaæ ry¿ i mas³o. Wszystko gotowaæ ok. 30min. Calo¶æ przetrzeæ lub zmiksowaæ.

6.Zupa jarzynowa z burakami

Sk³adniki:
- 1/2 buraka
- marchewka
- 1/2 ziemniaka
- 1/4 pietruszki
- 1 ³y¿eczka mas³a/oliwa z oliwek
- 2 ³y¿eczki kleiku ry¿owego

Sposób przygotowania:
Ugotowaæ warzywa, zmiksowaæ z dodatkiem wywaru z gotowania, podgrzaæ i dodaæ t³uszcz. Je¶li trzeba dodaæ kleik w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

7.Zupa jarzynowa z kalafiorem i broku³ami

Sk³adniki:
- marchew
- kalafior
- broku³
- oliwa z oliwek
- kleik ry¿owy

Sposób przygotowania:
Gotujemy warzywa. Miksujemy wraz z wod± z gotowania, dodajemy oliwê i w razie potrzeby zagêszczamy kleikiem ry¿owym.

8.Zupa ziemniaczana

Sk³adniki:
- 2 ziemniaki
- 2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)

Sposób przygotowania:
Obraæ ziemniaki, pokroiæ w kostkê i ugotowaæ w wywarze z jarzyn. Zmiksowaæ.

9.Zupa z broku³

Sk³adniki:
- 1 marchewka
- 100gram broku³a
- 1 ³y¿eczka oliwy
- 1 ³y¿eczka kaszki ry¿owej

Sposób przygotowania:
Ugotowaæ marchew i broku³a(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksowaæ, dodaæ kaszkê, wymieszaæ.

10.Mus jab³kowy

Sk³adniki:
- 1 du¿e s³odko-kwa¶ne jab³ko
- sok jab³kowy klarowny
- kleik ry¿owy

Sposób przygotowania:
Jab³ko obraæ, pokroiæ w kawa³eczki, ugotowaæ w niewielkiej ilo¶ci wody by zmiêk³y, zmiksowaæ, dodaæ kleik ry¿owy i sok klarowny do smaku.

11.Zupa z cukinii

Sk³adniki:
- 5 marchewek
- ziemniak
- kilka plasterków cukinii
- kasza jaglana
- kawa³eczek piersi z indyka
- natka selera
- natka pietruszki
- por

Sposób przygotowania:
Ugotowaæ na ma¶le 5 marchewek, 1 ziemniaka i pod koniec gotowania dodaæ kilka plasterków cukinii. Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu gotowaæ a¿ napêcznieje. W innym garnku gotowaæ pier¶ z indyka razem z natk± selera i pietruszki oraz porem. Po zmieleniu warzyw mo¿emy zrobiæ dwie zupki- miêsn± i bezmiêsn±. Cukinia nadaje potrawom s³odkawego smaku.

12. Kisiel ¿urawinowy

Sk³adniki:
- 100g ¿urawin
- 20g cukru
- 10g m±ki ziemniaczanej
- 200 ml. wody

Sposób przygotowania:
¯urawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotuj±cej siê wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. M±kê ziemniaczan± rozprowadzamy w niewielkiej ilo¶ci zimnej wody. Powoli mieszaj±c wlewamy do gotuj±cej siê wody. Gotujemy.

13.Przecier z malin

Sk³adniki:
- 1 szklanka malin
- 2 ³y¿ki kleiku ry¿owego

Sposób przygotowania:
Miêkkie dojrza³e owoce p³uczemy wrz±tkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ry¿owy delikatnie mieszaj±c.

14. Sok marchewkowo-jab³kowy

Sk³adniki:
- ¶rednia marchew
- ¶rednie jab³ko

Sposób przygotowania:
Marchew i jab³ko myjemy, obieramy i p³uczemy. ¦cieramy na tarce. Wyciskamy sok na sitku pogr±¿onym w szklance.

15. Pierwsza zupka marchewkowa

Sk³adniki:
- 1 ¶redniej marchwi (60g)
- ma³y ziemniak (30g)
- ³y¿eczka oliwy lub ¶wie¿ego mas³a
- 2 p³askie ³y¿eczki kleiku ry¿owego
- 100 g wody (1 porcja = 150 g)

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy i p³uczemy, a nastêpnie kroimy drobno w kostkê. Wk³adamy do wrz±cej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miêkkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Nastêpnie ³±czymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwê i mieszamy.

16. Zupa marchewkowa z mlekiem modyfikowanym

Sk³adniki:
- 1 ma³ej marchwi (50g)
- ¶redni ziemniak (70g)
- ³y¿eczka kie³ku ry¿owego
- 60g mleka modyfikowanego nastêpnego
- 60 ml wody(1 porcja = 180 g)

Sposób przygotowania:
Warzywa po umyciu i obraniu kroimy w drobn± kostkê. Wk³adamy je do wrz±tku i gotujemy ok. 20 min. Miêkkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy kleik i zagotowujemy mieszaj±c. Przygotowujemy mleko. Zmiksowane warzywa dok³adnie mieszamy z mlekiem modyfikowanym i podgrzewamy zupê. Przed podaniem nale¿y sprawdziæ temperaturê.

17.Bezmleczna papka ry¿owa

Sk³adniki:
- 10 gr p³atków ry¿owych
- 100 ml wody
- 100 gr ³agodnego jab³ka
- ³y¿ka mas³a

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodê. Jab³ko cienko obierz i drobno pokrój. Na wrz±tek wrzuæ jab³ko i p³atki ry¿owe. Zagotuj dodaj mas³o wymieszaj i ca³o¶æ zmiksuj.

18.Przecier z dynii

Sk³adniki:
- 1 fili¿anka pokrojonego w drobn± kostkê mi±¿szu dyni
- 3 ³y¿ki wody

Sposób przygotowania:
Mi±¿sz dyni zalej w garnuszku trzema ³y¿kami wrz±cej wody i gotuj pod przykryciem na ma³ym ogniu a¿ do miêkko¶ci (oko³o 5 minut). Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.

19.Budyñ mleczny

Sk³adniki:
- 180 ml mleka modyfikowanego
- 8 g maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Mleko wymieszaj z m±k±, gotuj ca³y czas mieszaj±c. Mo¿na dodaæ starte jab³ko.

20.Sok z jab³ek

Sk³adniki:
- ¶wie¿e, dojrza³e jab³ko

Sposób przygotowania:
Dojrza³e, s³odkie, soczyste jab³ko umyj dok³adnie pod bie¿±c± wod±, obierz starannie ze skórki i sparz wrz±tkiem. Nastêpnie zetrzyj owoc na drobnej tarce. Start± papkê prze³ó¿ do sitka i ³y¿eczk± spróbuj wycisn±æ ¶wie¿y soczek. Podawaj maluchowi zaraz po przygotowaniu.

21.Dla wegetarianina

Sk³adniki:
- 2-3 ³y¿ki ry¿u
- 1 ³y¿eczka kaszy kukurydzianej
- 2 plasterki banana
- 1 ³y¿eczka soku pomarañczowego
- 2 winogrona
- gar¶æ jagód
- 1 ³y¿eczka cukru
- wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:
Ry¿ i kaszê gotowaæ osobno w nieosolonej wodzie. Owoce op³ukaæ. Z brzoskwini i winogrona usun±æ pestki i obraæ skórkê. Owoce i cukier zmiksowaæ na papkê. Ry¿ wymieszaæ z kasz± i na³o¿yæ na spód miseczki. Na górê na³o¿yæ owocow± papkê lub wymieszaæ ze spodni± warstw±. Posypaæ wiórkami kokosowymi i polaæ sokiem z pomarañcz±. Podawaæ od razu.

22.Piertuszka z broku³ami

Sk³adniki:
- 225g pietruszki
- 115g broku³ów
- 300ml mieszanki mlecznej lub wody

Sposób przygotowania:
Pietruszkê wrzucamy do rondla dodajemy mleko, doprowadzamy do wrzenia a nastêpnie przykrywamy i gotujemy ok. 10min. na wolnym ogniu. Dodajemy broku³y i gotujemy przez nastêpne 10 min., a¿ warzywa bêd± miêkkie. Miksujemy lub przecieramy przez sito. Objêto¶æ: 600ml.

23.Zupa kalafiorowa

Sk³adniki:
- pó³ piersi z kurczaka
- 1 ziemniaczek
- 1 marchewka
- pó³ pietruszki
- kawa³eczek selera
- kawa³eczek pora
- ró¿yczka kalafiora

Sposób przygotowania:
Dok³adnie umyæ pier¶, pokroiæ i wrzuciæ do gotuj±cej siê wody. Obraæ warzywa, umyæ i drobno pokroiæ, wrzuciæ do miêska. Gotowaæ, a¿ bêd± miêkkie. Przestudziæ zupkê i dok³adnie zmiksowaæ. Podawaæ dziecku w temperaturze letniej.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sprus.opx.pl


  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

       
     
      Przepsy po 5mc.
    Rosja « Przeprowadzka, czyli Magda i Przemek w podróży