|
Przepsy po 5mc.
Rosja « Przeprowadzka, czyli Magda i Przemek w podróży |
Przepsy po 5mc.
1.Marchewkowy kleik
Sk³adniki: - kilka ma³ych marchewek ( lub 2-3 ¶rednie) - kleik ry¿owy - 1 ³y¿eczka oliwy z oliwek lub mas³a - woda
Sposób przygotowania: Ugotowaæ obran± marchew w niewielkiej ilo¶ci wody, zmiksowaæ lub przetrzeæ przez sitko. Dodaæ kleik (tyle by uzyskaæ po¿±dan± konsystencjê), wymieszaæ, podgrzaæ i dodaæ mas³o lub oliwê.
2.Kleik z broku³
Sk³adniki: - kilka ró¿yczek broku³a - woda - kleik ry¿owy
Sposób przygotowania: Ugotowaæ broku³y do miêkko¶ci, zmiksowaæ i dodaæ kleik ry¿owy.
3.Zupa jarzynowa
Sk³adniki: - jeden ma³y ziemniak - 1/2 ma³ej marchewki - 1/4 korzenia pietruszki - por - seler - ³y¿eczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego b±d¼ mas³a - 2 p³askie ³y¿eczki kleiku ry¿owego - 150-200ml wody
Sposób przygotowania: Ugotowaæ wyszorowany ziemniak w ³upince, a osobno ugotowaæ marchew, por wraz z selerem i pietruszk±. Zmiksowaæ jarzyny wraz z wod± z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagê¶ciæ kleikiem dodaæ oliwê lub mas³o i podgrzaæ mieszaj±c by sk³adniki dobrze siê po³±czy³y.
4.Zupka jarzynowa z mlekiem modyfikowanym
Sk³adniki: - 1/2 marchewki - ¶redni ziemniak - ³y¿eczka kleiku ry¿owego - 60 ml mleka modyfikowanego
Sposób przygotowania: Jarzyny pokroiæ w kostkê i wrzuciæ do wrz±cej wody. Gotowaæ ok. 20 minut. Nastêpnie przetrzeæ przez sitko lub zmiksowaæ. Dodaæ ³y¿eczkê kleiku i ponownie zagotowaæ. Przygotowaæ 60 ml mleka zmodyfikowanego wg przepisu. Wszystko razem wymieszaæ.
5.Zupka jarzynowa z ry¿em
Sk³adniki: - 1 ziemniak - 1 marchewka - 1 ³y¿eczka ry¿u - trochê pietruszki - ³y¿eczka mas³a - ewentualnie ¿ó³tko
Sposób przygotowania: Warzywa obraæ pokroiæ w kostkê, zalaæ wod± i gotowaæ. Dodaæ ry¿ i mas³o. Wszystko gotowaæ ok. 30min. Calo¶æ przetrzeæ lub zmiksowaæ.
6.Zupa jarzynowa z burakami
Sk³adniki: - 1/2 buraka - marchewka - 1/2 ziemniaka - 1/4 pietruszki - 1 ³y¿eczka mas³a/oliwa z oliwek - 2 ³y¿eczki kleiku ry¿owego
Sposób przygotowania: Ugotowaæ warzywa, zmiksowaæ z dodatkiem wywaru z gotowania, podgrzaæ i dodaæ t³uszcz. Je¶li trzeba dodaæ kleik w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
7.Zupa jarzynowa z kalafiorem i broku³ami
Sk³adniki: - marchew - kalafior - broku³ - oliwa z oliwek - kleik ry¿owy
Sposób przygotowania: Gotujemy warzywa. Miksujemy wraz z wod± z gotowania, dodajemy oliwê i w razie potrzeby zagêszczamy kleikiem ry¿owym.
8.Zupa ziemniaczana
Sk³adniki: - 2 ziemniaki - 2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
Sposób przygotowania: Obraæ ziemniaki, pokroiæ w kostkê i ugotowaæ w wywarze z jarzyn. Zmiksowaæ.
9.Zupa z broku³
Sk³adniki: - 1 marchewka - 100gram broku³a - 1 ³y¿eczka oliwy - 1 ³y¿eczka kaszki ry¿owej
Sposób przygotowania: Ugotowaæ marchew i broku³a(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksowaæ, dodaæ kaszkê, wymieszaæ.
10.Mus jab³kowy
Sk³adniki: - 1 du¿e s³odko-kwa¶ne jab³ko - sok jab³kowy klarowny - kleik ry¿owy
Sposób przygotowania: Jab³ko obraæ, pokroiæ w kawa³eczki, ugotowaæ w niewielkiej ilo¶ci wody by zmiêk³y, zmiksowaæ, dodaæ kleik ry¿owy i sok klarowny do smaku.
11.Zupa z cukinii
Sk³adniki: - 5 marchewek - ziemniak - kilka plasterków cukinii - kasza jaglana - kawa³eczek piersi z indyka - natka selera - natka pietruszki - por
Sposób przygotowania: Ugotowaæ na ma¶le 5 marchewek, 1 ziemniaka i pod koniec gotowania dodaæ kilka plasterków cukinii. Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu gotowaæ a¿ napêcznieje. W innym garnku gotowaæ pier¶ z indyka razem z natk± selera i pietruszki oraz porem. Po zmieleniu warzyw mo¿emy zrobiæ dwie zupki- miêsn± i bezmiêsn±. Cukinia nadaje potrawom s³odkawego smaku.
12. Kisiel ¿urawinowy
Sk³adniki: - 100g ¿urawin - 20g cukru - 10g m±ki ziemniaczanej - 200 ml. wody
Sposób przygotowania: ¯urawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotuj±cej siê wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. M±kê ziemniaczan± rozprowadzamy w niewielkiej ilo¶ci zimnej wody. Powoli mieszaj±c wlewamy do gotuj±cej siê wody. Gotujemy.
13.Przecier z malin
Sk³adniki: - 1 szklanka malin - 2 ³y¿ki kleiku ry¿owego
Sposób przygotowania: Miêkkie dojrza³e owoce p³uczemy wrz±tkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ry¿owy delikatnie mieszaj±c.
14. Sok marchewkowo-jab³kowy
Sk³adniki: - ¶rednia marchew - ¶rednie jab³ko
Sposób przygotowania: Marchew i jab³ko myjemy, obieramy i p³uczemy. ¦cieramy na tarce. Wyciskamy sok na sitku pogr±¿onym w szklance.
15. Pierwsza zupka marchewkowa
Sk³adniki: - 1 ¶redniej marchwi (60g) - ma³y ziemniak (30g) - ³y¿eczka oliwy lub ¶wie¿ego mas³a - 2 p³askie ³y¿eczki kleiku ry¿owego - 100 g wody (1 porcja = 150 g)
Sposób przygotowania: Warzywa myjemy, obieramy i p³uczemy, a nastêpnie kroimy drobno w kostkê. Wk³adamy do wrz±cej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miêkkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Nastêpnie ³±czymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwê i mieszamy.
16. Zupa marchewkowa z mlekiem modyfikowanym
Sk³adniki: - 1 ma³ej marchwi (50g) - ¶redni ziemniak (70g) - ³y¿eczka kie³ku ry¿owego - 60g mleka modyfikowanego nastêpnego - 60 ml wody(1 porcja = 180 g)
Sposób przygotowania: Warzywa po umyciu i obraniu kroimy w drobn± kostkê. Wk³adamy je do wrz±tku i gotujemy ok. 20 min. Miêkkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy kleik i zagotowujemy mieszaj±c. Przygotowujemy mleko. Zmiksowane warzywa dok³adnie mieszamy z mlekiem modyfikowanym i podgrzewamy zupê. Przed podaniem nale¿y sprawdziæ temperaturê.
17.Bezmleczna papka ry¿owa
Sk³adniki: - 10 gr p³atków ry¿owych - 100 ml wody - 100 gr ³agodnego jab³ka - ³y¿ka mas³a
Sposób przygotowania: W garnuszku zagotuj wodê. Jab³ko cienko obierz i drobno pokrój. Na wrz±tek wrzuæ jab³ko i p³atki ry¿owe. Zagotuj dodaj mas³o wymieszaj i ca³o¶æ zmiksuj.
18.Przecier z dynii
Sk³adniki: - 1 fili¿anka pokrojonego w drobn± kostkê mi±¿szu dyni - 3 ³y¿ki wody
Sposób przygotowania: Mi±¿sz dyni zalej w garnuszku trzema ³y¿kami wrz±cej wody i gotuj pod przykryciem na ma³ym ogniu a¿ do miêkko¶ci (oko³o 5 minut). Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.
19.Budyñ mleczny
Sk³adniki: - 180 ml mleka modyfikowanego - 8 g maki ziemniaczanej
Sposób przygotowania: Mleko wymieszaj z m±k±, gotuj ca³y czas mieszaj±c. Mo¿na dodaæ starte jab³ko.
20.Sok z jab³ek
Sk³adniki: - ¶wie¿e, dojrza³e jab³ko
Sposób przygotowania: Dojrza³e, s³odkie, soczyste jab³ko umyj dok³adnie pod bie¿±c± wod±, obierz starannie ze skórki i sparz wrz±tkiem. Nastêpnie zetrzyj owoc na drobnej tarce. Start± papkê prze³ó¿ do sitka i ³y¿eczk± spróbuj wycisn±æ ¶wie¿y soczek. Podawaj maluchowi zaraz po przygotowaniu.
21.Dla wegetarianina
Sk³adniki: - 2-3 ³y¿ki ry¿u - 1 ³y¿eczka kaszy kukurydzianej - 2 plasterki banana - 1 ³y¿eczka soku pomarañczowego - 2 winogrona - gar¶æ jagód - 1 ³y¿eczka cukru - wiórki kokosowe
Sposób przygotowania: Ry¿ i kaszê gotowaæ osobno w nieosolonej wodzie. Owoce op³ukaæ. Z brzoskwini i winogrona usun±æ pestki i obraæ skórkê. Owoce i cukier zmiksowaæ na papkê. Ry¿ wymieszaæ z kasz± i na³o¿yæ na spód miseczki. Na górê na³o¿yæ owocow± papkê lub wymieszaæ ze spodni± warstw±. Posypaæ wiórkami kokosowymi i polaæ sokiem z pomarañcz±. Podawaæ od razu.
22.Piertuszka z broku³ami
Sk³adniki: - 225g pietruszki - 115g broku³ów - 300ml mieszanki mlecznej lub wody
Sposób przygotowania: Pietruszkê wrzucamy do rondla dodajemy mleko, doprowadzamy do wrzenia a nastêpnie przykrywamy i gotujemy ok. 10min. na wolnym ogniu. Dodajemy broku³y i gotujemy przez nastêpne 10 min., a¿ warzywa bêd± miêkkie. Miksujemy lub przecieramy przez sito. Objêto¶æ: 600ml.
23.Zupa kalafiorowa
Sk³adniki: - pó³ piersi z kurczaka - 1 ziemniaczek - 1 marchewka - pó³ pietruszki - kawa³eczek selera - kawa³eczek pora - ró¿yczka kalafiora
Sposób przygotowania: Dok³adnie umyæ pier¶, pokroiæ i wrzuciæ do gotuj±cej siê wody. Obraæ warzywa, umyæ i drobno pokroiæ, wrzuciæ do miêska. Gotowaæ, a¿ bêd± miêkkie. Przestudziæ zupkê i dok³adnie zmiksowaæ. Podawaæ dziecku w temperaturze letniej.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plsprus.opx.pl
|
|